PODUZETNIČKI PARADOKS; kako igrači postaju treneri

U jednom trenutku života imali ste viziju koja vam je promijenila život, postali ste poduzetnik, možda to niste tako nazvali jer ste zapravo radili ono što volite. Pritom pomaknuli ste planine da se to ostvari ( ovo nije samo slikovito, stvarno svakodnevno radim s ljudima koji rješavaju prepreke velike kao planine da pokrenu fitness biznis )

Radite što volite i uživate, dobro vam ide posao, počeli ste se širiti, zapošljavati…odjednom više niste sami u cijeloj priči.

Vrijeme je da se dogodi tranzicija iz poduzetnika u voditelja ( ili kako bi popularno rekli “menadžera” ).
I sad se vi pitate, ma koja je razlika?

Prvi stvara posao, drugi vodi posao…jedan ima viziju i ima cijeli proces u glavi…odradi i ide dalje, loš je u svakodnevnim poslovima.Pouzda se u sebe, sam sebe motivira. Drugi ima odlike da je u stanju upravljati timom, obavljati svakodnevne stvari bez da se umaraju, oslanja se na druge.

Osobno spadam u poduzetnike, imam ideje, svaki dan u glavi “ubijem” 10 poslovnih ideja, ako mi od 100 ideja koje imam uspije jedna ja zadovoljan. Ali ja kao voditelj…joj bolje ne…dogovorim posao, isporučim opremu ali sad treba napisati račun….to zaboravim, ili poslati papire u knjigovodstvo..joj grozno. Srećom imam svoju ženicu koja je bas suprotno…i zato smo dobar tim.

No vratimo se na Vas…stvorili ste posao..posao se uhodao, i sad ste loši u upravljanju?
Nije to neobično….vrijeme je da se pouzdate u druge…da prepustite dio posla….vrijeme je da se odreknete “mogu sve sam” načina rješavanja posla.

Da bi to mogli postići nužan je plan. Zvuči jednostavno ali vjerujte mi nije. Zar ne Dina?
Svaki poduzetnik koji je vodio svoj posao duže od pet godina i treba prepustiti poslovanje profesionalcu….uh….teško.
Postati ljudi koji bez straha delegiraju poslove…nije lako..čini vam se da gubite kontrolu. Pomaže ako imate u svojoj okolini mentora, osobu koja je prošla slično…s kim možete izmijeniti iskustva.
Baš nedavno smo prijatelj/poslovni partner vodili razgovor na večeri i slučajno došli do teme tima i kako ga voditi…ispada da svi imamo iste izazove ispred sebe.
Angažirati poslovnog trenera isto nije loša ideja ( molim budite ozbiljni…na kraju i vi savjetujete svojim klijentima da uzmu trenera ako žele brže napredovati )

U jednom trenutku shvatit ćete da morate odlučiti…ili ćete biti trener ili igrač na terenu. Jeste li ikad vidjeli da trener s klupe utrči na teren i počinje igrati? Niste? Naravno da niste…kao igrač trener nema pregled na cijelom igrom već samo vidi svoju poziciju….zapamtite..vaši igrači vas trebaju da vidite cijelu igru…cijeli posao ( i prodaju, i trenere i čistačicu i domara )

Znam da će biti teško, ali vi ste poduzetnik…čovjek koji dolazi do rješenja koja nikome drugom nisu pala na pamet, vi ste osoba koja ima inovacije i strast prema poslu, riješiti ćete i to.